אוכל באיטליה

שיתוף ב print
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram
שיתוף ב google
שיתוף ב facebook
שיתוף ב whatsapp

עשרות מיליוני תיירים נוהרים לאיטליה מידי שנה, ובעוד שמבקרים רבים מסוקרנים מהנופים היפים והכפרים הציוריים, אין ספק שרבים מהם מגיעים לארץ המגף בשביל האוכל. ואכן, המטבח האיטלקי (Italian cuisine) הוא חלק בלתי-נפרד מהתרבות האיטלקית, והנינוחות והטעמים של האוכל הם אלו שמשדרגים כל טיול באיטליה. העולם יהיה לנצח אסיר תודה לאיטלקים על שהמציאו את הפיצה, הפסטה, הג'לטו, ועוד שפע של מטעמים ששום טיול לאיטליה לא שלם בלעדיהם. בכל טיול אתם יכולים להרשות לעצמכם לצפות לשפע של מזונות וטעמים מעוררי תיאבון, אך רגע לפני יש כמה דברים שכדאי לדעת.

סוגי המסעדות באיטליה

המסעדות באיטליה נחלקות לשלושה סוגים עיקריים, וחשוב להכיר את ההבדל ביניהן כדי לדעת למה לצפות כשנכנסים פנימה. כנראה שאוכל טוב יהיה בכל מקום, אבל מבחינת סגנון אתם תיתקלו בשלושה שמות בעלי משמעות שונה:

טרטוריה (trattoria) – מסעדת פועלים המגישה אוכל ביתי, במקרים רבים היא אפילו נמצאת בביתה של משפחה. בטרטוריות סביר להניח שלא תמצאו תפריט ומה שמוגש לשולחן הוא פשוט מה שמבשלים באותו יום. המנות בטרטוריות הן פשוטות ולרוב יכללו פסטות או ריזוטו, חזה עוף וסלטים בסיסיים. המחיר כמובן נמוך יותר מאשר במסעדות תיירותיות וכדי לחוות את הקולינריה האיטלקית בצורתה האותנטית ביותר אין ספק שהטרטוריות הן המקום המושלם.

אוסטריה (Osteria) – גם באוסטריות מוגש אוכל פשוט שמזכיר מסעדת פועלים, אולם זהו כבר בית עסק לכל דבר, ובהתאם גם המחירים ורמת השירות שתקבלו בהן. יש אוסטריות פשוטות שיכונו גם הן "טרטוריה", ואילו הגדולות והמסחריות יותר יכונו "ריסטורנטה".

ריסטורנטה (Ristorante) – ריסטורנטה היא מסעדה כמו שכולנו מכירים מכל מקום בעולם. ארוחה בריסטורנטה נחשבת לבילוי לכל דבר ולא רק לשם השבעת הרעב. יש כמובן רמות שונות של ריסטורנטות (יוקרתיות יותר או פחות) ורמת המחירים והשירות נעה בהתאם אליהן.

הכירו את לוחות הזמנים – או מתי אוכלים באיטליה?

ידוע לכולם שלאיטלקים קצב  שונה – היום שלהם מתנהל בצורה איטית יותר, נראה שהם לא באמת ממהרים לשום מקום (וזה לא רק נראה, הם באמת כאלה) והאווירה היא בדרך רגועה יותר ושלווה. בגלל סדר היום האיטי משהו של העם האיטלקי, לא פעם תוכלו למצוא את עצמכם ניצבים בפתחה של מסעדה סגורה. כדי להימנע מכך, חשוב לדעת את סדר היום הקולינרי באיטליה:

  • ארוחת בוקר – בדומה לישראל, פותחים האיטלקים את היום בארוחת בוקר, אולם הרכב הארוחה מאוד שונה מישראל. ארוחת הבוקר היא קטנה ומורכבת מקפה (מקיאטו או קפוצ'ינו)  בליווי טרמצינו – כריך משולש קטן מלחם לבן עם גבינות או נקניק, או לחלופין קרוסאון. האיטלקים לא נוהגים לקום מוקדם בבוקר, ובדרך כלל בתי הקפה יהיו פתוחים רק אחרי השעה 8:00. מסעדות לא יגישו ארוחות בוקר ולרוב ייפתחו לקראת הצהריים.
  • ארוחת צהריים –  באיטליה נהוג לאכול צהריים בין השעות 12:30 עד 14:00, והרבה מסעדות נסגרות בשעות אחה"צ ונפתחות שוב בשעות הערב. כדי לא להישאר רעבים מומלץ מאוד להתכוונן  לפי זמנים אלה.
  • ארוחת ערב – לארוחת הערב יש מקום של כבוד באיטליה וזה אירוע שיכול להימשך גם מספר שעות. האכילה במסעדה מהווה את הבילוי העיקרי ומשלבת כמה מנות, הכוללות יין, קינוח וקפה. בדרך כלל המסעדות נפתחו לארוחת הערב בסביבות השעה 18:00 ופועלות עד 22:30 בקירוב. כדאי מאוד להזמין מקומות מראש במסעדות טובות, משום שהן מתמלאות די מהר.

כאמור, ארוחה איטלקית טיפוסית תכלול כמה מנות ונמשכת מספר שעות. כדאי לבוא רעבים כי כשאתם יושבים במסעדה איטלקית טיפוסית ינחתו עליכם שלל של טעמים מגוונים:

  • אנטי-פסטי מנה מקדימה לארוחה (אנטה = לפני, פסטו = ארוחה). אנחנו מכירים את האנטי פסטי כמגוון ירקות אפויים בתנור המזולפים בשמן זית. אך האנטי פסטי יכול להיות גם סלט קפרזה המורכב מעגבניות ומוצרלה, נקניק פרושוטו בליווי מלון, או סלט פירות ים קר.
  • מנה ראשונה בדרך כלל  תוגש מנת פחמימה כמו פסטה או ריזוטו (עיסת אורז מבושלת ברוטב סמיך), אך לעיתים יוגש גם מרק. בפסטה אפשר לבחור מבין מגוון צורות רטבים ותוספות, ומומלץ לנסות כמה שיותר ככל שמותיר לכם הזמן והרעב. חשוב לדעת שבשונה מהארץ, הפסטה באיטליה מוגשת אל-דנטה (חצי עשויה), ובדרך כלל עם מעט רוטב. כדאי לשאול האם הפסטה המוצעת בתפריט הינה תוצרת בית, כיוון שפסטה בעבודת יד עדיפה על פסטה מיובאת וממוסחרת.
  • מנה עיקרית – מנת דג, בשר או פירות ים המלווה בירקות מבושלים או אפויים. לקרניבורים שבינינו, ישנם רק אזורים מסוימים המתמחים בבשר כמו טוסקנה  ואברוצו, וסטייקים במקומות אחרים, כמו רומא למשל, הם פחות מוצלחים (בלשון המעטה). אחרי הגשת המנה העיקרית, יוגש בדרך כלל סלט קטן של עלים ירוקים טריים לרענון החך.
  • קינוח – את הארוחה תמיד מסיימים עם משהו מתוק! הקינוחים האיטלקים המוכרים הם הטירמיסו והפנקוטה הטעימים והנפלאים, אבל לכל מחוז יש את המעדנים שלו וכדאי לבוא עם ראש פתוח ולנסות ולטעום אותם. למשל בסיצליה, מומלץ לטעום קנלוני גליל בצק אפוי ממולא בגבינת ריקוטה מתוקה (מעדן אמיתי!). אם אתם מעדיפים את הקינוח שלכם בחוץ, אפשר לצאת אחרי הארוחה וליהנות מג'לטו – הגלידה האיטלקית המפורסמת המבוססת יותר על חלב וקצת שמנת.
  • שתייה – האיטלקים אוהבים מאוד אלכוהול, ובמיוחד יין. באיטליה יש יינות משובחים מכרמים מקומיים. כמעט לכל מקום יש את "יין הבית" ומומלץ מאוד לנסות אותו. הוא בדרך כלל טעים ולא יקר וככל הנראה לא תוכלו למצוא אותו במקומות אחרים. מי שאינו חובב אלכוהול יזמין מים או מים מוגזים (סודה),  זאת כיוון שלא נהוג להזמין במסעדות באיטליה שתייה מתוקה תוססת.
  • קפה אחרון חביב הוא הקפה שבאיטליה תמיד מפנים לו מקום, ונותנים לו את הכבוד הראוי. בסוף כל ארוחה דשנה, האיטלקים נוהגים לשתות אספרסו חזק ללא סוכר כדי לחתום את הארוחה עם ניחוח חזק של פולי הקפה ולהתעורר מעט אחרי השפע שהתענגתם עליו במשך כמה שעות.

איפה, איך ומה לאכול באיטליה?

לכו למקורות

כל מחוז באיטליה מתאפיין במאכלים ייחודים ומסורתיים, ובחומרי גלם שונים. טיול באיטליה הוא מסע קולינרי מושלם, ומומלץ בחום לטעום את שפע המטעמים בעיר או באזור שבו הומצאו לראשונה. את הפיצה הטובה ביותר תמצאו בנאפולי, גבינת הפרמזן מקורה בעיר פארמה, ורוטב בולונז מגיע מהעיר בולוניה. ג'לטו (גלידה איטלקית), סלט קפרזה וקפה תוכלו למצוא כמעט בכל פינה באיטליה ברמה גבוהה מאוד. המלצה חמה נוספת היא לטעום לימונצ'לו בעיר סורנטו בדרום איטליה. הלימונצ'לו הוא ליקר לימונים טעים ומתוק שעשוי מקליפת "לימוני סורנטו". בעיר היפהפייה, תוכלו להלך ברחובות היפים, מעט שיכורים מהליקר הטעים, ואף לשוטט במטעי הלימון הריחניים.
טיפ: במסעדות באיטליה נוהגים להשתמש בחומרי הגלם בהתאם לעונות השנה, מה שאומר שבעונות שונות תזכו לטעום מנות שונות, ובכל מקרה תמיד תטעמו  את חומרי הגלם הטריים ביותר. כך למשל רטבים של קיץ הם רטבים מבוססי שמן זית ועגבניות, ובחורף נהוג לאכול רטבים סמיכים העשירים בשמנת ופטריות כמהין.

עקבו אחרי המקומיים

חלק מהחוויה האיטלקית היא לספוג את התרבות המקומית, ואין דרך טובה יותר מאשר דרך הקיבה. שווה להתמיד ולחפש מסעדות מקומיות או להתיידד עם אנשים מקומיים ולקבל מהם המלצות. המסעדות המקומיות הן נטולי יומרה, קסומות בפשטותן, ומלאות ב…מקומיים. שם תוכלו  תמיד ליהנות מארוחה נהדרת. דוגמה למקום כזה הוא בית הקפה "All'antico Vinaio" בפירנצה המגיש כריכים נפלאים. תושבי המקום עומדים בתור ברחוב בגלל מה שנחשב ומדורג כ"אוכל הרחוב הטוב ביותר באיטליה ". אפשר לקחת מהם כריכים ובקבוק יין (הם אפילו מספקים כוסות) ולהתענג על ארוחה תוך כדי ישיבה על המדרכה בחוץ, בדיוק כמו המקומיים.

אתם תלכו ככל הנראה לא מעט ברגל במהלך טיול באיטליה ותגיעו, במכוון או במקרה, לשווקים מקומיים בהם ניתן למצוא שייקים, מיצים ופירות חתוכים שאפשר לנשנש במהלך היום – במחיר נוח לכל כיס. זה פתרון מעולה גם לצמצום כמות הפחמימות שבאיטליה היא עצומה ונמצאת בכל מקום, וגם לצמצום ההוצאות. למיטיבי לכת – מומלץ מאוד לבקר בשוק פירות הים בוונציה, ולבשל ממה שקניתם ארוחה עשירה בכל הטוב שהים יכול להציע.

התרחקו ממלכודות תיירים

המסעדות סביב האטרקציות התיירותיות הגדולות כמעט תמיד יקרות מאוד, ריקות ומאכזבות. לפעמים תצטרכו ללכת מרחק של שלושה או ארבעה רחובות מהמוזיאון או האנדרטה המסוימת כדי למצוא חווית אוכל אותנטית באיטליה. בדרך כלל, הליכה קצרה תאפשר לכם לגלות מאפיות, גלידריות, ופיצריות נהדרות שמסתתרות במרחק קצר מהמרכז התיירותי ההומה.
שימו לב לארנק שלכם – האוכל לא אמור להיות יקר מידי. זכרו שרוב האוכל בסיסי מאוד ומורכב ממעט מאוד מרכיבים. אם אתם משלמים עשרות אירו עבור פסטה פומודורו (רוטב עגבניות פשוט), כנראה שנפלתם למלכודת תיירים. שלמו את המחירים שאתם משערים שהמקומיים משלמים, וכמובן כמובן שבאזורי החוף באיטליה או בערים הגדולות, האוכל יותר יקר מאשר בכפרים ובעיירות.
טיפ חשוב נוסף: לא אמורות להיות תמונות של אוכל עם תרגומים בתפריט. אם ראיתם כאלה אלו הן "מלכודות תיירים" ידועות. בנוסף, אף אחד לא צריך לנסות להכניס אתכם למסעדה. תמיד בקשו לראות תפריט לפני שאתם בוחרים במסעדה, ובשום פנים ואופן לעולם אל תיכנסו למסעדה שבה מישהו מנסה למשוך אתכם מהרחוב.

אל תניחו הנחות

סביר להניח שתרצו לאכול במסעדות מרשימות ומפורסמות, ולחוות חוויות קולינריות מרגשות. אבל אין להסתכל בקנקן אלה במה שיש בו, וכדאי תמיד לנסות מסעדות פועלים קטנות, ולטעום מאכלים פשוטים. האיטלקים מאוד משקיעים במטבח ומכניסים המון אהבה לכל אוכל שהם מבשלים. מאוד יכול להיות שתופתעו ותמצאו את עצמכם  אוכלים את אחת הארוחות הטובות ביותר שלכם דווקא בקפיטריה שבתחנת דלק.

נסו את כל סוגי הקפה, ובכל מקום

מציאת קפה נהדר עשוי להיות אחד האתגרים הגדולים ביותר שלכם באיטליה, מכיוון שכולם בהחלט מגישים אותו וכל מסעדה איטלקית טוענת שהיא מגישה את הסוג הטוב ביותר. לא משנה איזה סוג קפה אתם מעדיפים, זכרו לנסות אותו לא ממותק כדי לחוות באופן מלא את הטעם של פולי הקפה שלהם. האיטלקים אוהבים אספרסו שחור ללא סוכר, לצד כוס מים או סודה.

לסיכום, יש בה מאכלים מוכרים ואהודים כמו פיצה, פסטה, טירמיסו וג'לטו, וגם תגליות חדשות כמו גבינות,נקניקים ומאפים הייחודים למחוזותיה השונים. ההמלצה שלנו היא לטעום מכל הבא ליד וכמה שיותר. חשוב גם לא להתבייש ולבקש כמה שיותר המלצות מהאיטלקים- שמאוד גאים בקולינריה שלהם וישמחו לשתף אס;ותכם במידע ובטיפים שלהם.

חולמים על איטליה ?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

פשוט מדריכים

כל מה שרציתם לדעת על איטליה