טוסקנה היפהפייה מציעה חבל ארץ שטוף שמש, מלא כרמים ונופים ססגוניים, עיירות עתיקות וטעמים בלתי נשכחים. המחוז הגובל בהרי האפנינים והאלפים, נחשב בעיני רבים כאחד המקומות הרומנטיים והיפים ביותר בעולם, עם מראות מגוונים שכאילו יצאו מתוך גלויה. בוודאי תשמחו גם לדעת שזהו ביתם של כמה יינות מפורסמים בעולם (וביניהם הקיאנטי קלאסיקו הנחשק) ואפילו של האיטלקית המודרנית, שמקורה בפירנצה, בירת המחוז. כאן נולדו גם אישיים מפורסמים כמו האמן ליאונרדו דה וינצ'י ומשפחת האצולה מדיצ'י, שאוספי הרנסנס שלה מוצגים ברחבי טוסקנה.
אפשר לעבור בקלות רבה בין העיירות והכפרים העתיקים של טוסקנה, ברכב וגם בתחבורה ציבורית. המקומות לא שוכנים במרחק נסיעה רב מידי זה מזה, כך שמתאפשר למטיילים לעבור בין מספר עיירות לאורך אותו היום מבלי לבלות זמן רב מידי בדרכים. בין לבין מומלץ לעצור באחד היקבים שבדרך או באחד המוזיאונים, לפטפט עם המקומיים הנחמדים (לרוב באנגלית בסיסית מאוד) ולעצור לצילומים באחד משדות החמניות הפסטורליים כמובן.
הערים המרכזיות והמומלצות בטוסקנה
פירנצה (Firenze)
בירת המחוז ששוכנת על גדת נהר הארנו, נחשבת לאחת הערים המבוקשות לחופשה בעולם ועל כן גם אחת העסוקות שבהן. לכאן נהרו אמני הרנסנס במאות המוקדמות כדי לממש את אומנותם וביניהם דה-וינצ'י, רפאל, בוטיצ'לי, מיכאלנג'לו, דונטלו ועוד אמנים רבים וחשובים, שאת כל יצירותיהם תוכלו לפגוש בגלריית אופיצי ומוזיאון ברג'לו – מהמוזיאונים החשובים ביותר בכל איטליה. אם תחצו את גשר פונטה וקיו שמעל נהר הארנו, תוכלו לספוג גם אווירת רחוב ססגונית וטובה, שכוללת חנויות קטנות ומסעדות משני הצדדים. נקודת החובה של העיר היא הדואומו – הקתדרלה הגדולה שמציעה תצפית יוצאת דופן אל כל העיר.
סיינה (Siena)
את העיירה הרנסנסית המעניינת הזו יהיה לכם קשה מאוד לפספס במהלך הביקור בטוסקנה, מכיוון שהיא נחשבת לאחד מאתרי התיירות הבולטים של המחוז ואת השילוט אליה בדרכים אי אפשר להחמיץ. העיר העתיקה של סיינה היא אתר מורשת עולמית מטעם ארגון אונסק"ו ובתוכה תמצאו את פיאצה דל-קאמפו: כיכר מרהיבה שבה שוכן ארמון פלאציו פובליקו שמהווה את מבנה העירייה ובראשו מגדל פעמונים. בתאריכים 2.7 וה-16.8, מתקיים סביב הפיאצה מירוץ הסוסים המסורתי של סיינה, שאליו מגיעים תיירים מאיטליה עצמה ומכל רחבי העולם. העיר מחולקת ל-17 רבעים שונים, הקרויים על שות של חיות. הדואומו של סיינה נחשב למרשים במיוחד, הודות לחזית מיצגי הברונזה, שפוסלו בעבודת יד עדינה ומושקעת.
פיזה (Pisa)
מעשה בעיר שקטה, סטנדרטית, עם אורח חיים נוח למדי מאז ימי הביניים, שהיא והמגדל הנטוי בה הפכו לאייקונים בינלאומיים ולמוקד משיכה למיליוני תיירים מידי שנה. מגדל הפעמונים הנטוי של פיזה החל לשקוע בצידו האחד עם סיום הבנייה ונותר בדיוק באותו המצב במשך עשרות שנים. סביב המגדל, קיימת כיכר גדולה ואטרקטיבית למטיילים שמוקפת בחומה ומכילה בתוכה גם את מבנה הקתדרלה, הקמפוסנטו (מבנה הקבורה) והבפטיסטריום (אתר הטבילה הנוצרי המקומי).
סן ג'ימיניאנו (San Gimignano)
אחת מנקודות החובה של טוסקנה, שבה אפשר לחזור אחורה בזמן אל המאה ה-14 או ה-15 וממש לשמוע את נקישת פרסות הסוסים שמגלגלים את הכרכרה על מדרכות האבן, את רוכלי השוק שמציעים סחורה מכל טוב ואת חרבות האבירים שמתנגשות זו בזו תוך כדי האימונים בחצר הסגורה. סן ג'ימיניאנו מוקפת במגדלי שמירה קדומים ובמרכזה באר מים עתיקה, שבעבר הייתה למקור המים המקומי. בעיר תמצאו כמה ארמונות יפים ומרשימים.
פיינצה (Pienza)
דרום-מזרחית לעיירה סיינה (כ-50 ק"מ ממנה), תמצאו את פיינצה, עיירה קטנה, ציורית ורומנטית, השוכנת על גבעה מרשימה וממנה ניתן להשקיף על עמק אורצ'ה החלומי. כאן נולד האפיפיור פיוס השני והכיכר המרכזית בעיר קרויה על שמו. שמות רחובות נוספים בעיירה אגב, הם מעולם האהבה כמו למשל "רחוב באצ'י" (נשיקה). באותה כיכר תמצאו גם סדרת מבנים עתיקים ויוצאי דופן, כאשר הבולטת שבהם היא הקתדרלה הגותית, שמשלבת מספר אלמנטים מתקופת הרנסנס. לצידה נמצאים ארמון פיקולומיני, ארמון הבישוף ועוד מספר ארמונות מיוחדים. כדאי להעמיק אל תוך העיירה המקסימה ולספוג את הקסם העתיק שאופף אותה, בעיקר הודות לעובדה שמרבית הבתים כאן לא עברו שום שינוי מאז המאה ה-15. בנוסף, מומלץ לטעום ולרכוש כאן מגבינת הפיקורינו המפורסמת.
מונטפולצ'יאנו (Montepulciano)
קשה לשכוח את מונטפולצ'יאנו ולא רק בגלל שמה המסובך להיגוי. העלייה התלולה (כ-650 מטרים מעל פני הקרקע הטוסקנית הירוקה-זוהרת) מסתיימת בעיר מבודדת ומוקפת חומה לפרקים, עם קו אופק יוצא דופן ביופיו (משקיף לשני עמקים מקומיים: אורצ'ה וקיאנה). מונטפולצ'יאנו נחשבת לאחת העיירות המפורסמות בטוסקנה גם בגזרה הקולינרית. זן הענבים המקומי האחראי למותג וינו נובילה די מונטפולצ'יאנו, נחשב בעיני רבים ליין האיטלקי המשובח ביותר. בנוסף, אל תוותרו כאן על הפסטות המיוחדות. הרובע העתיק של העיירה מספק המון עניין, גם ברמת המזכרות המיוחדות והאווירה האותנטית של ימי הביניים.
לוקה (Lucca)
עתיקה, מפורסמת ושמורה במיוחד. העיירה לוקה השוכנת מצפון לפיזה וממערב לפירנצה, ממוקמת על רמה גבוהה יחסית, שמאפשרת לה להשקיף על הסביבה ולהתבלט לטובה בנוף המקומי. חומות העיר שנשתמרו בשלמותן לחלוטין מאז המאה ה-16, מאפשרות לתיירים לטייל עליהן ולהשקיף דרכן אל הנוף שבחוץ, הרובע העתיק שבפנים וגם על הצמחייה הטוסקנית הנאה, שננטעה לאורך טיילת החומות. בלוקה עצמה תמצאו כמה פיאצות מוצלחות, ארמונות, אמפיתאטרון רומי, כנסייה ומספר מוזיאונים טובים. חשוב שתדעו שתושבי לוקה מקדשים מאוד את מנוחת הצהריים ולכן אם אתם מעדיפים לשמור על אווירה טובה, נצלו את שעת המנוחה לרגיעה קלה באחד מבתי הקפה.
פיטיליאנו (Pitigliano)
העיירה הקטנה והמסקרנת הייתה במשך מאות שנים לביתה של הקהילה היהודית ולכן זכתה לשם "ירושלים של טוסקנה". פיטיליאנו שוכנת על מצוק תלול שמשקיף על עמק ירוק ועוצר נשימה ואוכלסה עוד במאה השישית לפני הספירה. עם השנים הגיעו אליה גם הרומאים והותירו בה את חותמם הייחודי מבחינה ארכיטקטונית. העיר העתיקה מוקפת חומה ובתוכה בית כנסת עתיק, שנחרב בשנות ה-70 במפולת סלעים ושוחזר לאחר מכן על ידי הכורמים המקומיים. מומלץ להגיע לכמה שעות, לשוטט בין החומות, להתפעל מהנוף ולהתענג על אוכל ויין מקומיים.
ארצו (Arezzo)
ייתכן שכבר ראיתם טפח ממנה, הודות לסרטו המפורסם של רוברטו בניני "החיים יפים" וכעת זה הזמן להתרשם באופן מעמיק הרבה יותר מיופייה: סמטאות עתיקות שמאכלסות בתים עם גגות אדומים, שפע של כרמים ושדות ירוקים מסביב, שמחת חיים ושלווה שממלאות באנרגיה וגם כמה דברים די מוצלחים שאפשר לראות ולעשות. הבונוס הוא שלארצו מגיעים פחות תיירים מאשר לפירנצה, סיינה ופיזה, כך שברוב הזמן לא סובלים מצפיפות. הכיכר המרכזית היא פיאצה גרנדה, שמופיעה גם בסרט עצמו ופועלים בה שוק עתיקות מרהיב (ימים שבת וראשון) ומספר מוזיאונים מוצלחים. נקודת החובה של המקום היא פיאצת סנט פרצ'סקו והבזיליקה בשם הזהה, בה קיימת סדרת ציורי קיר ("אגדת הצלב האמיתי") המספרים את סיפור הנצרות.
סטורניה (Saturnia)
ולקינוח, אתר הספא הטבעי והמושלם, החמאם של טוסקנה אם תרצו. סאטורניה והעיירה הסמוכה לה, סובאנה, הן שתי פנינות חן עתיקות וקסומות שמתאימות למטיילים שמחפשים אטרקציה טובה וייחודית. סדרת הבריכות Cascate del Mulino מציעה מפל גופרית יפהפה, שחצב מספר גומות באדמה המתפקדות כמעיין חם טבעי בטמפרטורה קבועה של 37.5 מעלות. מפנק? לגמרי. אתר סטורניה פתוח בחינם לאורך כל השנה ומימיו עשירים במינרלים וגופרית. בנוסף, תוכלו להתארח במלון המרחצאות המקומי (התרמה) Terme di Saturnia.
איפה כדאי ללון בטוסקנה?
טוסקנה היא מקום כל כך אותנטי, שגם הלינה המומלצת בו תהיה במקומות אירוח ייחודיים והרבה פחות במלונות השגרתיים. מלונות הבוטיק של חבל טוסקנה מציעים נחלות נפלאות שבהן שובצו מבנים עתיקים כמו מבצרים או ארמונות, שחדריהם הוסבו לחדרי לינה מודרניים. לרובם המוחץ בריכת שחייה ומסעדה מקומית, כאשר בחלקם אפשר למצוא גם מרכזי ספא, חדרי כושר ופעילויות לילדים.
אם אתם מחפשים וילה פרטית להתארח בה, בדרך כלל תפגשו מתחמים גדולים עם כמות גדולה של חדרי שינה (20-10 חדרים בוילה אחת בדרך כלל) וסביבם שדות חקלאיים או כרמים מקסימים. ברמת המחירים, זוהי אופציה יקרה יותר ולכן מומלץ להשקיע בה עבור כמה זוגות או משפחות שנופשים ביחד. בחלק מהווילות קיימת בריכת שחייה גדולה ולרובן יש מסלולי אופניים, מסעדות בסמיכות טובה ואטרקציות כמו רכיבה על סוסים, סדנאות בישול ושווקים.
נקודות החובה של טוסקנה – האטרקציות הכי מומלצות
עיירות דרך היין
טוסקנה עשירה בכרמי יין ולכן כדאי להקדיש חלק מהביקור בה גם לטובת חקר היינות המשובחים. דרך היין של מחוז קיאנטי היא למעשה כביש S222, שמתפתל בין יקבים מפורסמים, כרמים ומספר עיירות עתיקות. תוכלו לעקוב אחרי השלטים הצהובים שיכוונו אתכם ליקבי הבוטיק שמתאימים לקנייה ולטעימות. מומלץ לעצור בשלוש עיירות יפות ומיוחדות: קסטלינה אין קיאנטי (Castellina in Chianti) שנשתמרה מאז המאה ה-15 ומציעה מדרחוב אמנים מיוחד ובתי קפה, ראדה אין קיאנטי (Radda in Chianti) וגרבה אין קיאנטי (Garba in Chianti), לשתיהן כיכר מרכזית יפה ומעניינת.
פיסטויה (Pistoia)
יש המאמינים ששם העיירה הוליד את המילה האנגלית "פיסטול" שמשמעותה אקדח ומיד תבינו מדוע. פיסטויה היא עיירה קטנה במרגלות הרי האפנינים. מגיעים אליה יחסית מעט תיירים ולכן היא מתאימה למי שמחפש דרך מילוט מההמון בשיא העונה, או מקום טוב לטייל בו על הדרך לכיוון פיזה. תושבי פיסטויה נקלעו למאבק מקומי עקוב מדם במהלך ימי הביניים והם נחשבו כמחרחרי ריב וכמלבים את הסכסוך. מידי חודש יולי מקיימת העיירה שורה של אירועי תרבות, ששיאם מגיע בתאריך 25.7 ובו מתקיים פסטיבל מסורתי מאז המאה ה-14 בשם Giostra dell'Orso.
מוזיאון האופיצי בפירנצה
Galleria degli Uffizi כבר הוזכרה כאן, אבל זוהי אחת מנקודות החובה העיקריות בטוסקנה כולה ולכן אל תפספסו אותה בשום אופן. לאופיצי מגיעים המוני תיירים לאורך השנה והכניסה מאופיינת בתור ארוך ומתיש. לכן מומלץ מאוד להזמין מראש כרטיסים. בתוך המוזיאון תמצאו את אוסף הציורים האיטלקיים המרהיב והגדול ביותר מתקופת הרנסנס, כאשר מומלץ לבקר גם בסנטה קרוצ'ה, שבה נקברו אישיים משפיעים במיוחד כמו גליליאו, רוסיני, מקיאבלי, מיכאלנג'לו וג'יברטי.
אתרי מורשת לאומיים
ישנם שישה מקומות ברחבי טוסקנה, שמוגדרים על ידי האו"ם כאתרי מורשת לאומיים: המרכז העתיק בפירנצה, המרכז העתיק בסיינה, המרכז ההיסטורי בסן ג'ימיניאנו, קתדרלת פיזה והפיאצה, ו-ואל ד'אורכיה (עמק נהר האורצ'ה, המכונה גם אורכיה או דאורסיה, בהתאם להגייה השונה ברחבי העולם).
איך מגיעים לטוסקנה?
ניתן להגיע לטוסקנה בטיסות ישירות או דרך חברות הלואו קוסט, או באמצעות טיסות צ'ארטר המציעות קונקשנים ביעדים נוספים באירופה. הטיסות מישראל נוחתות בדרך כלל ברומא או מילאנו ולעתים רחוקות גם בורונה ופירנצה. מילאנו קרובה יותר לטוסקנה ולכן רוב המטיילים יעדיפו לנחות ולהמריא ממנה. את מחירי הטיסות הטובים ביותר ניתן להשיג דרך חברות הלואו קוסט או דרך טיסה בקונקשן, עם אחת החברות האירופאיות המוכרות, למי שלא מעוניין לוותר על תנאי הכבודה והארוחות. משך הטיסה הוא 4 שעות (הפרש הזמנים בין הנחיתה במילאנו לרומא עומד על כ-20 דקות לכל היותר). כדי לחסוך משמעותית בכרטיס הטיסה, כדאי לדעת שככל שזמן ההמתנה שלכם ביעד הקונקשן מתעכב, כך מחיר הטיסה הופך לזול יותר. עם זאת, בחופשה עם ילדים או עם אנשים מבוגרים, יהיה רצוי יותר לבחור באפשרויות הטיסה הישירות ולמנוע הגעה מפרכת מידי.
ההתניידות בטוסקנה קלה ופשוטה וקל מאוד להתמצא במקום. רצוי לשכור רכב שיעזור בתנועה בין הערים אך לא בתוכן. יש לחנות את הרכב בחניון המתאים מחוץ לעיירה שאליה הגעתם ומכאן להתקדם ברגל. עיקר הטיול באיטליה, בין אם בטוסקנה ובין אם בערים אחרות, מתבצע רגלית ולרוב במקומות צפופים והומים. כדאי להיות ערוכים לכך מראש. אם תעדיפו לוותר על הרכב, תוכלו להגיע למרבית היעדים העיקריים דרך קו הרכבת רומא-פירנצה (הרכבת עוצרת במספר תחנות בטוסקנה וביניהן סיינה), או באמצעות אוטובוסים, מיניבוסים ומוניות.
מתי כדאי להגיע לטוסקנה?
האקלים של טוסקנה מזכיר מאוד את האקלים הישראלי החם והשמשי, אם כי בחודשי החורף טוסקנה קרה יותר מישראל וייתכן שאף גשומה בהרבה ממנה. לכן הקיץ הוא העונה המומלצת לביקורים, כאשר החודשים מרץ-אפריל או ספטמבר-אוקטובר מהווים את הקצוות הנעימים וגם הפנויים יותר מתיירים. שיאי התיירות נרשמים במחוז בחודשים יולי-אוגוסט ולכן מומלץ להזמין עבורם מראש את כל מתחמי האירוח, הכרטיסים לאטרקציות השונות ואת הרכב השכור. מומלץ לבדוק האם בתאריכי ההגעה והשהות שלכם מתקיימים במקום שבו אתם נמצאים פסטיבלים או אירועים, שמצד אחד כדאי מאוד להשתתף בהם ומצד שני, להיערך לכך בהתאם מבחינת הצפיפות בעיר ועומסי התנועה.