קטקומבות הינן מערכות קבורה תת קרקעיות. מדובר במבנה רחב יריעה הבנוי מתחת לאדמה וכולל בתוכו פרוזדורים ואולמות שבקירותיהם חצובים קברי אדם, למעשה אוספי עצמות. במהלך ההיסטוריה התגלו בכמה מקומות באירופה קטקומובות, לנפטרים יהודיים ונוצריים. המנהג החל עוד בימי קדם ויש לו אף אחים דומים בישראל כמו מערת המכפלה ומערות הסנהדרין.
הקטקומבות בנאפולי נבנו, לפי ההערכות הארכאולוגיות, בסביבות המאה השנייה לספירה והן מרשימות במיוחד. הביקור במערות הקבורה מומלץ ולו כדי לחוות חוויה שונה וסיור היסטורי מעניין ויוצא דופן. כיום יש בעיר שלושה אתרים של קבורה תת קרקעית שנתגלו עד כה: סאן ג'נרו (San Gennaro), סאן סברו (San Severo) וסאן גאודיוסו (San Gaudioso).
הקטקומבות של סאן ג'נרו – מערות הקבורה של סאן ג'נרו הן הגדולות ביותר בדרום איטליה (ואף יותר גדולות מהמערות המפורסמות שברומא). הן משתרעות על שטח של כמעט שישה דונמים, במבנה דו קומתי. האתר התגלה בחפירות שנערכו בגבעת Capodimonte. המבנה נבנה תחת אדמה וולקנית והמערות מכוסות בחומר שנקרא טוף געשי, שנוח במיוחד לחציבה וככל הנראה הכריע בבחירת המיקום של המערות.
המערות של סאן ג'נרו קיבלו את שמן בשל העובדה שהפטרון המפורסם סאן ג'נרו, הפופולרי ביותר מתוך 52 הפטרונים שהיו לנאפולי, נקבר במקום. הקבורה הייתה לכלל האוכלוסייה הנוצרית בעיר, אך היא בנויה בסדר מסוים, כך שהקברים הראשונים היו שייכים לאישים רמי דרג ומשפחות אצולה ובהדרגה המעמדות יורדים עד פשוטי העם.
מלבד אתרי קבורה, הקטקומבות שימשו גם כמקום קדוש, שכן נקברו בהן גם בישופים ומנהיגים רבים. לכן הן יועדו גם לתפילה וכונו "הכנסיות של הבישופים". בקטקומבות של סאן ג'נרו ישנם כ-3,000 קברים, של נפטרים במהלך תקופה של כ-300 שנים. במאה החמישית לספירה, המקום כבר היה עמוס למכביר בקברים והבישוף המקומי החליט להעתיק את הקבורה לקתדרלה הראשית של נאפולי.
הקטקומבות של סאן גאודיסיונה – מתחת לאדמת הכנסייה Santa Maria della Sanità נמצא אתר הקבורה התת-קרקעי השני, הקטקומבות של סאן גאודיסיו. הקטקומבות של סאן גאודיסיו קטנות יותר בצורה משמעותית מהמקבילה בסאן ג'נרו ומכילות הרבה שרידים ומוזאיקות מהתקופה הביזנטית. במקום ניתן לראות אלמנטים נוצריים רבים מהמאה החמישית והשישית. המערות קרויות על שמו של בישוף מוערך, שנלחם על האמונה הנוצרית שלו בעת שקרנה של הנצרות ירדה לטובת עבודת אלילים. המלך דאז, Genseric, זעם על פעילותו המרדנית של גאודיסיו ויחד עם מורדים נוספים, הגלה אותו הרחק מהעיר, בסירה אל לב הים. כשגאודיסיו הלך לעולמו, כאות קלון הוא נקבר מחוץ לחומות של נאפולי. למרבה מזלו, אותו בית קברות הורחב והפך שנים מאוחר יותר לקטקומבות על שמו. למקום הוספו עוד ועוד נקברים עד המאה ה-17.
הקטקומבות של סאן סברו – סברו היה הבישוף ה-12 של נאפולי. הסיפור דומה לסיפור של גאודיסיו. סברו היה ידוע בכך שבתקופה בה עבודת האלילים איימה על האמונה הנוצרית של התושבים, הוא הצליח לחזק ולאושש את הדת והפך לאב רוחני למאמינים רבים. הוא ייסד ארבע בזיליקות בנאפולי, שתיים מהן ידועות עד היום (San Severo ו-San Giorgio) ומומלץ לבקר בהן אם יש לכם זמן. הקטקומבות של סאן סברו הוקמו במאה החמישית והתגלו רק במאה ה-19. בניגוד למערות של סאן ג'נרו וסאן גאודיסיו, הן פחות הצליחו להשתמר ולכן אינן פתוחות לציבור.
איך מגיעים – שני אתרי הקטקומבות הפתוחים לציבור נגישים למדי וההגעה אליהם פשוטה יחסית. הכניסה לקטקומבות של סאן ג'נרו היא דרך הכתובת Capodimonte 13. הכניסה לקטקומבות של סאן גאודיוסו היא דרך הכתובת Sanità Square 14. ניתן ללכת למקומות ברגל מהמרכז ההיסטורי של העיר או לקחת משם את קווי האוטובוס 178, 168 או R4. ניתן גם ללכת ברגל במשך כמה דקות מהמוזיאון הארכאולוגי של נאפולי.
מחירים – כרטיס לכל אתר קבורה בנפרד עולה 9 אירו. ניתן לבקר בקטקומבות בכרטיס משולב שעולה 18 אירו ותקף למשך חודש. הביקור במערות הוא בהכרח עם הדרכה של המקום.
יש לציין כי ההדרכה במקום טובה מאוד ומשולבת בהצגות תיאטרליות משעשעות עם שחקנים מחופשים. הסיורים במקום נערכים בקבוצות (לרוב של כ-30 איש), הם מתחילים בשעות הערב ונמשכים כשעה עד שעתיים. נדרשת הזמנה מראש.